Dostępne różne rodzaje sushi

Sushi to stare japońskie danie składające się z surowego, przygotowanego ryżu, zwykle zmieszanego z różnymi składnikami, takimi jak surowa ryba i innymi składnikami, takimi jak warzywa, a czasem owoce morza, często gotowane w parowarze lub bambusowym parowarze. Jego prezentacja i style prezentacji znacznie się różnią, ale głównym składnikiem pozostaje „ryż do sushi” lub „shari”, który jest również nazywany sushi. Typową metodą przygotowania jest umieszczenie składników na rolce sushi, delikatne posmarowanie jej wodorostami, a następnie ułożenie zwiniętego kawałka jedzenia na bambusowej macie, aby przygotować je do spożycia. Kupując świeże ryby lub krewetki najlepiej kupić je dobrze ugotowane; rozgotowanie zabije smak delikatnych składników. Roladki sushi można jeść z dowolnym rodzajem ryżu; tradycyjnie podaje się je z białą rybą.

Istnieją trzy główne rodzaje sushi, które można zamówić w restauracji. Pierwsze z nich to tradycyjne sushi z dwóch ziaren z jednym polewą na bazie jajka i jedną małą krewetką lub jedną białą rybą. Drugie to sushi z trzech ziaren z dwoma jajkami i jednym lub dwoma kawałkami ryby lub skorupiaków. Trzecią odmianą jest rolka sushi, na której znajdują się składniki, jak zwykła rolka.

W Japonii najczęstszym sushi jest maki-zushi, co dosłownie oznacza „ciasto rybne” w języku angielskim. Składa się z mieszanki warzyw, takich jak imbir, awokado i pomidor, z surową rybą ułożoną w okład z wodorostów nori. W składnikach nie ma słodkiego ani pikantnego smaku i nie ma potrzeby stosowania wasabi, czyli marynowanego korzenia imbiru. Najczęściej używanym sosem sojowym jest lekki sos sojowy, który nie jest tak słodki, że przytłacza rybę i dodaje smaku, do którego wasabi nie zostało zaprojektowane.

Sushi przygotowywane w japońskiej restauracji nazywa się nigiri, co oznacza „przystawkę”. Nigiri podaje się schłodzone, a nie gorące, co jest czasem nazywane w Japonii „oni”. Makaron, który są cienkimi plasterkami surowej ryby, jest najczęstszym dodatkiem do sushi w Japonii. W wielu przypadkach nigiri podaje się również z dodatkami, takimi jak węgorz i serek śmietankowy.

W przeciwieństwie do podstawowych składników i sposobu przygotowania, w tradycyjnej Japonii sushi gotuje się z większą ilością ciepła. Sushi cieszy się, gdy jest podawane, więc szef kuchni musi być w stanie uwzględnić różne smaki surowej ryby, a także różne przyprawy w każdym regionie. W tradycyjnej Japonii miejscowy robi sushi posypane ryżem, które może zawierać warzywa, kimchi, marynowany korzeń imbiru i wiele innych. Szef kuchni doda różne składniki i przyprawy i ugotuje sushi w ciągu kilku minut.

Jeśli chodzi o rolki sushi, goście mają do wyboru wiele opcji. Są sushi na łóżku z surowych warzyw lub na talerzu, który można wypełnić innymi produktami, takimi jak kraby, krewetki i łosoś. Niektóre bułki są zrobione z mieszanki słodkich & kwaśna, pikantna musztarda i wasabi. Chociaż nie ma żadnych zasad dotyczących tego, co wkładasz do bułki, tradycyjnym polewem jest majonez lub sos sojowy. Możesz dodać dowolny rodzaj dodatków.

Jeśli chodzi o przygotowanie rolek sushi, zaczyna się od słowa, płaskiego arkusza wodorostów, który owija się wokół surowego ryżu i raz obraca. Ryż jest następnie odwracany, tworząc pożądany kształt. Większość bułek podawana jest bez nadzienia, ale są też takie, które go zawierają. Jak sama nazwa wskazuje, jest zwykle smażony w głębokim tłuszczu i spożywany z dipem.

Aby przygotować różne rodzaje sushi, nori należy najpierw namoczyć przed umieszczeniem na podstawie każdego talerza sushi. Najlepiej unikać używania frytownicy lub smażenia potraw podczas przygotowywania tej potrawy. Odrobina sosu sojowego jest zwykle posypywana na wierzch formy przed jej podaniem. Większość bułek podawana jest ze słodko-słoną kombinacją sosów.